Botswana bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Botswana is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Botswana zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Botswana, kun je zien waar je het best in Botswana naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Botswana als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Kalahari

De Kalahari is een woestijn die zo’n 70% van Botswana beslaat, maar zich tevens uitstrekt tot de randen van Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Zimbabwe. De Kalahari is ruim 500.000 vierkante kilometer groot en bestaat grotendeels uit rood zand. Deze kleur wordt veroorzaakt door de vele mineralen die in de Kalahari te vinden zijn, zoals koper en nikkel. Kalahari betekent ‘Grote Dorst’ in het Tswana, de taal van de bosjesmannen. Hoewel het in de Kalahari zelden regent, er geen rivieren zijn en de temperatuur in de zomer tot extreme hoogte kan stijgen, is het grootste deel van de woestijn niet kaal, maar bedekt met graspollen en planten. In de Central Kalahari Game Reserve zijn maar liefst acht enorme wild- en nationale parken die worden bevolkt door grote hoeveelheden wild, waaronder de gevreesde zwartgemaande leeuw. Een deel van de Kalahari is goed te bereizen met een normale auto, ook de onverharde dirt-roads, maar voor de echte Kalahari-ervaring heb je een 4wd nodig, met kampeeruitrusting.

Okavango Delta

In het Okavango Delta, dat ongeveer drie keer in Nederland past, vind je veel waterwegen, meren en eilanden. Hierdoor heeft Botswana, dat geen kustlijn heeft, toch altijd genoeg water voor handen. Het water maakt het gebied en het noordelijker gelegen Chobe National Park erg vruchtbaar en groen. Het gebied is een ideale leefomgeving voor dieren zoals nijlpaarden, olifanten, leeuwen en vogels.

Chobe National Park

Helemaal in het noorden van Botswana lig Chobe NP, vlakbij Zimbabwe. Hier vind je onder andere de wereldberoemde Victoria Falls. Verder leven er 70.000 olifanten, vele andere wilde dieren en 450 verschillende soorten vogels. Hier is de mokoro - een uitgeholde boomstam - het handigste vervoersmiddel over water, de dieren zijn op deze manier het best te spotten.

Mokoldi Nature Reserve

Voor natuur en wilde dieren liefhebbers is Mokolodi Nature Reserve het dichtstbijzijnde excursie vanuit Gaborone. Het reservaat bestaat uit rivieren afgewisseld met rotsachtige heuvels en het schilderachtige meer Gwithian. Er zijn diverse safari’s, begeleide wandelingen, mogelijkheden om paard te rijden.

Savuti

Gelegen in het zuidwesten van Chobe NP ligt Savuti, waar je mogelijkheden hebt om wilde honden, leeuwen, zebra’s, luipaarden en cheetah’s kunt zien.

Tsodilo heuvels

Meer dan 4000 oude schilderijen, waarvan vele duizenden jaren teruggaan, vind je in de grotten en op de kliffen van de pittoreske Tsodilo heuvels.

Moremi National Park

Morem NP is het leefgebied  van Meer dan 400 soorten vogels leven, zwarte en witte neushoorns en andere dieren die bij de big five horen.

Kgalagadi Transfrontier National Park

Het Kgalagadi Transfrontier NP is de enige plaats in Botswana waar je de verschuivingen van zandduinen kunt zien, waarvan vele ten onrechte denken dat dat alleen typisch Kalahari is. Kgalagadi Transfrontier NP is de ware woestijn en tevens thuisland van grote kuddes springbokken, elanden, gnoes, evenals leeuwen en andere roofdieren.  grote kuddes springboks, elanden, gnoes, evenals leeuwen en andere roofdieren.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Botswana voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Botswana