Botswana Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Bosjesmannen gearresteerd

Gepubliceerd: 11 okt 2007
0

Zes Bosjesmannen in Botswana zijn gearresteerd omdat ze aan het jagen waren. Dat meldt First People of the Kalahari, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Bosjesmannen. En jagen is volgens de wet een van hun rechten.

In 2002 zijn zo'n 5000 Bosjesmannen van de stammen Gana, Gwi en Tsila verdreven uit hun woongebied, het natuurpark Central Kalahari Game Reserve. Ze wonen sindsdien in een kamp buiten het reservaat. De reden hiervoor is de vondst van diamanten in het reservaat. De Bosjesmannen, jagers en verzamelaars, trekken al meer dan 20.000 jaar over de woestijnvlakten van de Kalahari.

Tot vreugd van de Bosjesmannen luidde het vonnis van het hooggerechtshof in Botswana vorig jaar, dat het volk wel het recht heeft om in het reservaat te jagen. Ook mogen ze van de rechter terugkeren naar hun geboortegrond (zie Columbus editie 8).

Alleen de overheid wil niet meewerken en zet jagende Bosjesmannen in de gevangenis. Ook mag het volk zijn vee bij terugkeer naar het park niet meenemen. De Bosjesmannen hebben te kampen met nieuwe ziektes als TBC, aids en alcoholisme. Als de overheid volhardt in het negeren van het vonnis, bestaat de kans dat veel Bosjesmannen sterven en hun levenswijze verloren gaat.

Meer informatie over de bosjesmannen in Botswana:
Survival International
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Botswana artikelen
Reisnieuws
Doen! De mooiste bestemmingen buiten de gebaande paden

16 aug 2016, Als ervaren reiziger en Columbuslezer wil je niet alleen de voorgekauwde toeristische plekjes leren kennen, maar ben je vooral benieuwd naar de mooie plekken buiten de gebaande paden. Het wordt steeds lastiger om echt onontdekte plekjes te vinden,...

0
Reisnieuws
Doen: de allermooiste hikes ter wereld

26 jul 2016, Hiken is iets wat wij reizigers graag doen. Al wandelend de mooiste natuur en omgeving verkennen, kom je dicht bij de ware aard van het land. Columbus Travel laat je de allermooiste hikes ter wereld zien. Trek die wandelschoenen maar vast aan!

2
Blog
Lachen met safarigangers

24 apr 2016, Veel safarilodges hebben een grote eettafel zodat alle gasten gezellig bij elkaar zitten. ’s Avonds bij het kampvuur vertelt iedereen over zijn ervaringen van die dag. De leeuw die een impala aan het verorberen was. Of een luipaard in een boom. ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.