Botswana Artikelen & Blogs

Reisnieuws

'Puma misbruikt land Bosjesman'

Gepubliceerd: 17 apr 2010
0

Survival International, de organisatie die zich inzet voor de bescherming van inheemse volksstammen, heeft een oproep aan kledingmerk Puma gedaan. Ze vragen het bedrijf om hun investering in een safarihotel in Botswana terug te trekken. Dit luxueuze hotel staat namelijk gebouwd op een stuk land van Bosjesmannen, terwijl dit volk hier onmenselijk behandeld wordt.

Voor de bouw van het hotel in Botswana heeft niemand de Bosjesmannen naar hun mening gevraagd, terwijl het hotel van Wilderness Safaris op hun land staat. Puma heeft in april 20% van dit bedrijf gekocht. Wilderness Safaris is een organisatie ten behoeve van natuurbehoud, dat zich inzet voor verantwoordelijke vormen van toerisme. Toch opende zij in 2009 het hotel op het stuk land van de Bosjesmannen zonder dit eerst met hen te bespreken.

Tienduizenden jaren

De Bosjesmannen vormen een inheems volk in zuidelijk Afrika. De stam zit hier al tienduizenden jaren. Het natuurreservaat waarin zij leven werd in 1961 gesticht om de natuur en het wild waarvan de Bosjesmannen afhankelijk zijn, te beschermen.

Geen toestemming voor water

Directeur van Survival International Stephen Corry legt uit waarom de organisatie Puma hierop heeft aangesproken: 'Het is behoorlijk weerzinwekkend om luxetoerisme te bevorderen op het land van de Bosjesmannen in het Centrale Kalahari Natuurreservaat, terwijl de Bosjesmannen zelf onmenselijk behandeld worden.' De Bosjesmannen zijn door de regering namelijk de toegang tot hun eigen water ontzegd. De volksstam heeft het recht om te wonen in het natuurreservaat, maar de toegang tot de waterput, de enige waterbron in de buurt, is hun verboden. Om aan water te komen, moeten de bewoners daarom 480 kilometer omlopen, terwijl toeristen om de hoek genieten van een bar en een zwembad.

Geding

De Bosjesmannen hebben een geding aangespannen tegen de regering waarvan op 9 juni de hoorzitting is. 'Zolang de Bosjesmannen geen toegang tot hun eigen water hebben, zouden toeristen gewoon niet naar het reservaat moeten gaan en zouden investeerders bedrijven moeten mijden die daar actief zijn', zegt Stephen Corry.

Survival International is een partner van Columbus. Columbus draagt 5% van het totale abonnementsgeld af aan deze organisatie. Wil jij Survival International steunen? Doneer dan een bijdrage via hun website of sluit een abonnement op Columbus af.Foto doorAhasverus.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Botswana artikelen
Reisnieuws
Doen! De mooiste bestemmingen buiten de gebaande paden

16 aug 2016, Als ervaren reiziger en Columbuslezer wil je niet alleen de voorgekauwde toeristische plekjes leren kennen, maar ben je vooral benieuwd naar de mooie plekken buiten de gebaande paden. Het wordt steeds lastiger om echt onontdekte plekjes te vinden,...

0
Reisnieuws
Doen: de allermooiste hikes ter wereld

26 jul 2016, Hiken is iets wat wij reizigers graag doen. Al wandelend de mooiste natuur en omgeving verkennen, kom je dicht bij de ware aard van het land. Columbus Travel laat je de allermooiste hikes ter wereld zien. Trek die wandelschoenen maar vast aan!

2
Blog
Lachen met safarigangers

24 apr 2016, Veel safarilodges hebben een grote eettafel zodat alle gasten gezellig bij elkaar zitten. ’s Avonds bij het kampvuur vertelt iedereen over zijn ervaringen van die dag. De leeuw die een impala aan het verorberen was. Of een luipaard in een boom. ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.