Artikelen & Blogs Afrika

Reisnieuws

Creatieve documentaires op IDFA

Gepubliceerd: 21 nov 2007
0

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld, Het International Documentary Festival Amsterdam, gaat morgen weer van start. De ‘creatieve documentaire’ staat centraal. De organisatoren hebben dit keer de volgens hen meest vernieuwende films geselecteerd, die nóg meer prikkelen, aanzetten tot nadenken en aanleiding geven tot discussie.

Daarom een prikkelende aanzet met vijf films die de moeite waard zijn:

Angels in the Dust (Zuid-Afrika)

Deze documentaire vertelt het inspirerende verhaal over de familie Cloete, die negentien jaar geleden zijn rijkdom in een voorstad van Johannesburg opgaf en vertrok om een weeshuis op te zetten in Magaliesburg. Het gezin Cloete, enkele weeshuisbewoners en dorpelingen worden gevolgd. Je ziet een verhaal met hoop, treurnis en opmerkelijk veel vrolijkheid.

Te zien:
Maandag 26 november, 16:45, Tuschinski 1
Donderdag 29 november, 10:00, Tuschinski 2
Zaterdag 01 december, 18:15, Munt 11

Lakshmi and Me (India)

Filmmaakster Nishhta Jain filmt haar relatie met haar bediende Lakshmi. In deze documentaire vraagt Lakshmi zich af welke zonden ze heeft begaan om geboren te worden als vrouw. De filmmaakster is een geboren feministe, die weigert de huishouding te doen. De dialoog tussen de twee wordt steeds ingewikkelder; kunnen ze het kasteverschil overwinnen?

Te zien:
Vrijdag 23 november, 17:15, Munt 09
Zondag 25 november, 20:30, Tuschinski 5
Maandag 26 november, 16:00, Tuschinski 2
Donderdag 29 november, 10:45, Tuschinski 5

Roaming Around (Ghana)

Ghanese straatkinderen worden gevolgd die in de Ghanese hoofdstad Accra proberen te overleven. Ze doen de – in onze ogen – meest aparte dingen; ze kijken naar gewelddadige video’s en beroven busreizigers van hun bagage…

Te zien:
Zaterdag 24 november, 19:30, Munt 13
Maandag 26 november, 18:15, Tuschinski 5
Zaterdag 01 december, 16:00 Tuschinski 4

Distant Dreams (Peru)

Filmmaker Alejandro Legaspi maakte twintig jaar geleden een korte film over twee jongens in Lima die daar allebei op de fruitmarkt werkten. Sindsdien is er veel veranderd in Peru, mede door het rampzalige regime van president Fujimori. Alejandro vraagt zich af hoe de jongens deze tijd hebben doorstaan en gaat naar ze op zoek. Eenmaal gevonden vraagt hij hoe het ze nu vergaat.

Te zien:
Zaterdag 24 november, 21:45, Tuschinski 2
Maandag 26 november, 10:00, Tuschinski 4
Maandag 26 november, 16:00, Tuschinski 2
Donderdag 29 november, 14:00, Munt 09

Darfur Now (Sudan)

De situatie in Sudan wordt getoond. Er wordt laten zien dat de bevolking zijn hoop heeft gevestigd op de ‘white people’, die het land weer helpen opbouwen. De documentaire probeert geen beeld te schetsen van het conflict in Sudan, maar lanceert een positieve boodschap en roept de westerse burger op tot actie.

Te zien:
Vrijdag 23 november, 16:00, Tuschinski 2
Maandag 26 november, 12:15, Tuschinski 1
Dinsdag 27 november, 16:00, Tuschinski 1
Woensdag 28 november, 22:00, Munt 10deel dit artikel met je vrienden:
Meer Afrika artikelen
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0
Reisnieuws
Yes, de zonnigste winterbestemmingen dichtbij

02 sep 2016, Niet te lang vliegen en toch naar een zonnige bestemming? Dit zijn de favoriete winterparadijsjes van de Columbusredactie, van dichtbij tot iets verder weg.

1
Reisnieuws
De 15 goedkoopste vliegtickets van deze week

30 aug 2016, Als reiziger wil je natuurlijk het liefst elke kans grijpen om een nieuwe bestemmingen te ontdekken. Wil jij nog graag een mooie citytrip of verre reis boeken om naar uit te kunnen kijken tijdens de regenachtige herfst? Boek dan snel één van de ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.